ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

Áramot savanyúkáposztából

by / hétfő, 25 február 2013 / Published in Élelemtermelés, Energiaellátás, Jegyzetek, News

A „franciák Vecsése”, pontosabban a Strasbourg városától mintegy 20 kilométerre délre elterülő Krautergersheim és vidéke, a franciák savanyú káposztájának (choucroute) őshazája.

Egy éve működik a biogáz üzem a város mellett,  ezzel kiváltottak két korábbi elavult szennyvízkezelő üzemet. Itt  a termeléshez szükséges áramot  a savanyú káposztából nyerik. Az erjesztésnél keletkező és étkezési célra nem szolgáló levet, mint savtartalmú folyadékot korábban szennyvízként kezelték.

Rájöttek,hogy olyan baktériumok is vannak ebben a folyadékban, melyek néhány óra leforgása alatt felfalják a káposztalé organikus összetevőinek 90 százalékát, és eközben metánban gazdag biogázt termelnek.

A biogáz termelésének ezen módjához „reaktorokat” építettek a régi szennyvíztelep mellé. Az ott keletkezett iszapot a reaktorokban létrejövő biogáz termeléshez  káposztalével keverik és a fermentációs folyamat során keletkező hőenergiát áramtermelésre használják – írja a francetvinfo.fr.
Az árammal a savanyítóüzemeket működtetik, illetve a felesleges áramot eladják az áramszolgáltató hálózatába.

france 300x168 Az áramot is a savanyúkáposztából nyerik

A káposzta, pontosabban a savanyítás erjesztési folyamatában létrejövő lé speciális hasznosításához állítólag a sörgyártásban szerzett tapasztalatokat hasznosították, és most elemzik a káposztaüzem energiatermelésének első tapasztalatait.
A „megoldás” egyik gyenge pontja, hogy a savanyításnak  vannak szezonális ingadozásai, ezért az áram termelésének is. De az évi több ezer köbméter káposztalé ez után nem a város csatornájába folyik el, hanem újrahasznosítják.

Így 1500 lakos egy évnyi áramszükségletét fedező energiát állít elő a biogáz üzem és a szennyezés fogalma helyett a fenntartható fejlődés fogalmával kapcsolódott már össze a savanyú káposzta franciaországi bázisa.

Forrás: http://vecseshirek.hu/2013/02/10/az-aramot-is-a-savanyukaposztabol-nyerik/

Share and Enjoy

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL