ELFELEJTETTED ADATAIDAT?

4 napos munkahét

by / vasárnap, 27 január 2019 / Published in Jegyzetek, News, Pénz és gazdaság
rabszolga1

Itt az idő, hogy átálljunk a négynapos munkahetekre

A kevesebb munka egy rakás előnnyel járna mind a dolgozók, mind a munkaadók számára, támogatni kellene a négynapos munkaheteket – így foglalja össze két Davosban felszólaló szakértő véleményét a World Economic Forum.

Adam Grant, a Wharton School pszichológusa szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy amikor a csökkennek a munkaórák, akkor a dolgozók hatékonyabbak, fókuszáltabbak, ami abban nyilvánul meg, hogy nemcsak ugyanannyit termelnek, de sokszor jobb minőségű és kreatívabb a munkájuk eredménye. Ráadásul lojálisabbak a dolgozók azokhoz a vállalatokhoz, amelyek nagyobb rugalmasságot biztosítanak és nagyobb teret adnak a munkán kívüli tevékenységeknek.

Rutger Bergman közgazdász és történész egyetért ezzel és hozzáteszi, hogy a rövidebb munkahét nem egy radikális ötlet, évtizedeken keresztül a legnagyobb közgazdászok, filozófusok és szociológusok (egészen a ’70-s évekig) úgy gondolták, hogy egyre kevesebbet kellene dolgoznunk. Az 1920-as, 1930-as években több nagy kapitalista vállalkozó is volt, aki egyetértett ezzel, például Henry Ford 60 óráról 40 órára csökkentette a munkahetet, miután felismerte, hogy a munkásai hatékonyabban dolgoznak, ha nem annyira fáradtak a szabadidejükben.

Az elméletet akadémiai kutatások is alátámasztják, vannak olyan felmérések, miszerint a kevesebbet dolgozók boldogabbak és produktívabbak. Az OECD adatai pedig azt mutatják, hogy azok az országok, ahol erősebb a hosszú munkahetek kultúrája, gyakran gyengébben teljesítenek a termelékenységi és az egy munkaórára eső GDP tekintetében.

Forrás: Internet

Share and Enjoy

Vélemény, hozzászólás?

Kérjükjelentkezz be hogy megírhasd véleményed!

FEL