Az ember eredendően csúcsragadozó?
10058
post-template-default,single,single-post,postid-10058,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Az ember eredendően csúcsragadozó?

Az ember eredendően csúcsragadozó?

Az ember húsevő, növényevő, avagy netán mindenevő? A vélemények megoszlanak ebben a kérdésben (is). Egyes nézetek szerint a természet növényevőnek szánta az embert, így a húst ki kell zárni az étrendjéből. Lássuk, milyen érveket sorakoztatnak a húsfogyasztás ellenzői!

Fizikai hatások

Bélcsatornánk hossza, nyálunk összetétele és kémhatása, fogaink típusa és elhelyezkedése mind a növényevőkhöz tesz minket hasonlatossá. Az orvosi kutatások eredményeit is érdemes figyelembe venni. Az ADA (American Diethetic Association) felmérései igazolják, hogy nemcsak nem káros a húsmentes étrend, hanem egyenesen jobb egészséget eredményez. A vegetáriánusok körében sokkal ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések, mozgásszervi degeneratív betegségek, légzési elégtelenségek és az emésztőrendszer különböző betegségei.

Fehérjetartalom

A húsban lévő zsír és fehérje együttesének legnagyobb veszélye, hogy elhízást és/vagy érelmeszesedést okoz. Sok betegség kialakulásában döntő szerepet játszik a húsban lévő zsír (pl. szívelégtelenség, agyvérzés).
Az elfogyasztott húsban lévő fehérje teljes megemésztése több ok miatt is gátolt az emberi szervezetben. A ragadozókkal szemben az ember bélcsatornája hosszú, így a többletfehérje hosszabb ideig rothad, több méreganyag szabadul fel, és több is szívódik fel. A vérkeringésbe több aminosav jut be, ez túlterheli a májat és a vesét. A szervezet ekkor a “helyettesítő kiválasztó szerveket” állítja munkába: a tüdőt és a bőrt. Különböző bőrkiütések, bőrfoltosodások, illetve asztmatikus tünetek jelentkezhetnek ennek eredményeként.

Savasító hatás és méreganyagok

A hús egyik bomlásterméke a húgysav. Ez olyan mennyiségben van a húsevő emberek szervezetében, hogy nem tud mind kiválasztódni, ezért egy idő után lerakódik pl. vesekő formájában, vagy az ízületek közé (köszvény).
A hús savas irányba tolja el a szervezet sav-bázis egyensúlyát, ez pedig megfelelő közeg a baktériumok számára.
Azt se felejtsük el, hogy az állatok a vágóhídon megölésük előtt rettenetes félelmet élnek át, mely számos méreganyag keletkezésével jár együtt. Ezek mind bekerülnek a húsba…

Lelki megfontolások

A savas környezet az idegrendszert is kedvezőtlenül befolyásolja, ami hozzájárul ahhoz, hogy a húsevő ember általában sokkal szorongóbb, idegesebb, aggódóbb és agresszivitásra hajlamosabb. Börtönkísérletek során, ahol vegetáriánus táplálkozást folytattak az önként jelentkezők, azt tapasztalták a kutatók, hogy e csoport tagjai kevésbé voltak agresszívak, és szabadon engedésük után kevesebben tértek vissza a bűnözéshez, mint a hagyományos táplálkozást folytató elítéltek.

Érdemes szót ejteni az erkölcsi érzékről is. Az emberek többsége számára egyértelműen vonzóbb egy érett alma látványa, mint egy véres húsdarabé. Gondoljunk csak bele, hanekünk kellene akár naponta elpusztítanunk egy másik élőlényt, amely érez, él és élni akar, akkor ennénk-e valaha húst?

Gazdasági szempontok

A húsevés gazdasági szempontból sem előnyös. Például a hús előállításához hat-tizenötször annyi mezőgazdasági terület kell, mint ugyanannyi növényi fehérje előállításához. Az erdőkből évente 17 millió hektárt (Ausztria nagyságú terület) irtanak ki legelőnek. Egyetlen kilogramm hús előállításához körülbelül 4000 liter víz kell, ennyit egy átlagos család egy hónap alatt használ el.

A hús fogyasztásának következményei

(Orvosi megfigyelések és tudományos közlemények felhasználásával)

  • Rövidebb élet (lásd: az eszkimók átlagéletkora 35-40 év, a vegetárius hunza népé 80-90 év)
  • Növeli a vér koleszterinszintjét
  • Növeli a vér zsírszintjét
  • Szív- és érrendszeri betegségeket okozhat magas zsír- és koleszterintartalma miatt
  • Növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát
  • Degeneratív mozgásszervi betegségeket okozhat (ízületi gyulladás, köszvény, reuma, stb.) a hús lebomlása során képződő húgysav lerakódása miatt
  • Gátolja az immunrendszer működését
  • Növeli a fertőzésre való hajlamot
  • Hozzájárul a csontritkuláshoz és a fogromláshoz kalciumrabló hatása miatt
  • Fogínybetegségeket idézhet elő savasító hatása miatt
  • Károsan magas savszintet hozhat létre a gyomorban és a nyálban
  • Hozzájárul a gyomorhurut kialakulásához
  • Gyomorfekélyt, nyombélfekélyt okozhat a túl magas fehérjetartalom miatt
  • Elősegíti a bakteriális rothadást a belekben
  • Vékonybél-gyulladást okozhat a rothadó lebomlási termékek miatt
  • Székrekedést okoz az alacsony rosttartalma miatt
  • Hozzájárulhat az aranyér kialakulásához
  • Hozzájárul a vastagbél-gyulladás kialakulásához
  • Növeli a vastagbélrák kockázatát
  • Elősegíti a kőképződést (epekő, vesekő)
  • Elősegíti a bélférgek elszaporodását
  • Hozzájárul az allergiás megbetegedések kialakulásához (szénanátha, asztma)
  • Gyorsítja az öregedési folyamatokat, ráncosodást és őszülést okozhat
  • A belső elválasztású mirigyrendszer zavarait okozza a magas hormontartalma miatt
  • Hozzájárulhat a meddőség kialakulásához, csökkentheti a spermiumok számát és mozgékonyságát
  • Elősegíti a gyulladásos folyamatok kialakulását és fennmaradását
  • Hozzájárul a menstruáció előtti tünetek és a petefészek-gyulladás kialakulásához
  • Prosztataproblémákat okozhat
  • Migrén, fejfájás okozója lehet
  • Közrejátszik az elhízás kialakulásában magas zsírtartalma miatt
  • Fáradékonyságot, álmatlanságot, gyengeségérzetet idézhet elő
  • Idegrendszeri problémákat, nyugtalanságot, csökkent összpontosító- és gondolkodóképességet okozhat
  • Az állattenyésztésben használt gyógyszerek maradványainak felhalmozódását okozhatja a szervezetben
  • Bőrkiütéseket, bőrfoltosodást és egyéb bőrbetegségeket okozhat
  • Rontja az anyatej minőségét
  • Felborítja a test sav-bázis egyensúlyát
  • Hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához
  • Daganatos megbetegedéseket okozhat: gyomorrákot, bélrákot, májrákot, veserákot, stb., a felhalmozódó lebomlási mérgek miatt
Záró gondolatok
A vegetarianizmus nem mai találmány és divathóbort, mint sokan gondolják Nyugaton. A húsevést szinte minden vallási irányzat valamilyen mértékben korlátozta, és korlátozza a mai napig. A különböző vallások ezoterikus irányzatai pedig szinte kivétel nélkül tiltották vagy tiltják a húsevést, mert a szellemi fejlődés előfeltételének tartják a tiszta életmódot. Mindenesetre érdemes elgondolkodni azon, hogy – csupán megszokásból – lehet-e olyan ételt fogyasztani, melyhez érző, tudatos lények megölésére van szükség.

(Felhasznált irodalom: Váradi Tibor: Az egészséges életmód alapjai)

L. Zs.

bg71
info@emberiseg.hu