Befőzés természetesen
51762
post-template-default,single,single-post,postid-51762,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1400,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Befőzés természetesen

Befőzés természetesen

 Újra közeledik a befőzés időszaka. Szűkösebb és téli napokra gondolva érdemes feldolgozni a nyári, lehetőleg vegyszermentes termelésből származó gyümölcsök egy részét.

Az adalékanyag mentes és egyszerű, tiszta és praktikus befőzés módja a következő:

 

  1. A befőttesüvegeket sima mosogatóvízzel alaposan elmossuk. (semmiféle hypóra és sósavra stb. szükség nincs. Nem kell csírátlanítani az üvegeket!)
  2. A letisztított és megmosott gyümölcsöket belehelyezzük az üvegekbe, óvatosan, de alaposan megnyomkodva a tetejét, hogy minél több férjen (mivel befőzés közben össze fog esni). Vízre és semmilyen egyéb adalékanyagra nincs szükség. Az üvegeket sima gyümölcs- vagy zöldséglével is felönthetjük. Hagyjunk kb. 1-2 cm-t az üveg tetejétől.
  3. Jól, de nem túl erősen rácsavarjuk a szintén megtisztított, rozsda-, és sérülésmentes fedőket.
  4. Egy nagy, lehetőség szerint nem túl mély főzőedényt addig töltünk vízzel, hogy az abban elhelyezendő üvegek nyaka a fedő alatt még szabadon maradjon. A fazekat tűzhelyre tesszük és belehelyezzük az üvegeket. (szoktak újságpapírt tenni a fazék aljára, ezzel megakadályozva az üvegek és a zománc sérülését)
  5. A vizet felfőzzük és kb. fél órán át forrni hagyjuk.
  6. Kikapcsoljuk a tűzhelyet és néhány óra múlva leellenőrizzük, hogy jól sikerült-e a befőzés. Ha ellenőrzőkupakkal dolgoztunk (aminek a középső része bontás után kidomborodik) és azt behúzta a vákuum, akkor az biztosan jó lesz. Ha sima kupakkal dolgoztunk és a kupak nem túl erős csavarásra stabilan megmarad a helyén, akkor az is jó lesz. Ha a befőzési idő vagy valamilyen egyéb ok miatt kételyünk van a sikerrel kapcsolatban, nyugodtan forraljunk a vizen még egyszer (pótoljuk az előző főzés során elpárolgott vizet.) Ez a dupla forralás dupla biztonságot ad, de idővel a rutinszerzés során rá fogunk jönni arra, hogy nagyon kevés idő alatt és nagyon kevés bajlódással könnyedén nagy mennyiségű gyümölcsöt vagy akár zöldséget tehetünk el ezzel a módszerrel.

 

A módszer előnyei:

 

  1. A falra, tűzhelyre soha egyetlen csepp lekvár vagy gyümölcsdarab nem kerül.
  2. Nagyon tiszta az eljárás. Mosogatnivaló sincs utána.
  3. Gyors.
  4. Cukor és semmi egyéb nem kell hozzá. Természetes.

 

További tippek:

 

  1. Paradicsom elrakásakor először forrázzuk le a paradicsomot és szedjük le a héját, majd helyezzük üvegekbe egyben vagy szeleteljük igény szereti darabkákra. A paradicsomot télen sok ételféleséghez, többek között olaszos tésztákhoz használhatjuk. A kisebb, sárga vagy piros körte alakú és koktél paradicsom héját nem kell eltávolítani.
  2. A lédús gyümölcsökhöz semennyi víz hozzáadása nem szükséges az üvegbe, de esetleg alma, körte és más, kevésbé lédús termés elrakásakor tehetünk pici vizet a biztosabb eredmény elérése érdekében (ugyanis ez a víz fogja tudni átadni a hőt az üvegben lévő termésnek.) Gondos, figyelmes befőzésnél azonban még erre a vízre sincs szükség.
  3. Lekvár készítése ezzel a módszerrel kevésbé lehetséges, de ha érett a gyümölcs, pl. sárgabarack, magától szétesik és lekvárszerű állagúvá válik majd, tehát pl. kenyérre feltehető lesz télen.
  4. A cseresznye, meggy, őszibarack (ezt hámozni kell), szilva sok levet enged a befőzés során. Ne adjunk hozzá vizet, hogy a befőtt minél édesebb legyen. Az így nyert lé meglepően ízletes és édes.
  5. Ne felejtsünk el elrakni sárgadinnyét, padlizsánt, borsót, kukoricát sem! J

 

Kísérletezzen bátran és fejlessze tovább módszerünket! Régen celofánnal, szalicillel, olajjal, nátrium-benzoáttal, hypóval, sósavval bajlódtunk, mire rájöttünk, hogy ezek csak feleslgeges aggodalmak voltak. A fenti eljárással eltett gyümölcs, gyümölcslé (többek között must!) és zöldség vagy zöldséglé rendkívül jól eláll.

A menny áldását kívánjuk kísérletezéseire! Meglátja, sok örömben lesz része!

További kérdéseit küldje el az info@veganet.hu e-mailcímre.

 

 

Még kimagozni se fontos!!!
Leírás az adalékanyag mentes tartósításhoz itt: http://www.facebook.com/#!/note.php?note_id=151012128293196
bg71
info@emberiseg.hu